Yatak odasında namaz kılmak doğru mu?
Erkeklerin ve kadınların yatak odasında namaz kılmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Aynalı odada namaz kılınır mı?
Aynanın karşısında namaz kılmak, zihni meşgul ettiği için mekruh sayılır. Eğer ayna namaz kılanın önünde değilse veya kişi aynaya bakmaktan kendini koruyabiliyorsa mekruh olmaz.
Evde nerede namaz kılınmaz?
Hadisin açık anlamına göre, ister yıkanıyor olun, ister giyiniyor olun, hamam adı verilen hiçbir yerde namaz kılınamaz. Hamamlarda namaz kılmak yasak olduğundan, tuvaletlerde namaz kılmamak daha iyidir.
Karanlık odada namaz kılmak doğru mu?
Namaz kılmak için çevrenin temizliğini ve can güvenliğini sağlamak gerekir. Namazı tam olarak yerine getirmek ve huzur içinde devam ettirmek için çevrenin rahatlığı önemlidir. Namaz karanlık ve ışıksız bir ortamda kılınabilir ancak kılınamayacağına dair bir uyarı yoktur.
Namaz kılınan odada tablo olur mu?
Buna göre, dinimizin esas ve maksatlarına ve genel ahlâk kurallarına aykırı olmamak şartıyla, bu resimleri evlerde bulundurmanın ve bu evlerde namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ancak, bu resimleri namaz kılanın görüş alanına giren bir yere koymak mekruh görülmüştür (Fatavay-ı Hindiyye, I, 107).
Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?
Bundan dolayı, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan bilerek veya unutarak (eğer cünüp ise) namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer abdestsiz veya yıkanmadan bilerek namaz kılarsa (eğer cünüp ise), büyük günah işlemiş olur.
Televizyonun olduğu odada namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Ayna dinen caiz mi?
Bu ve benzeri geleneklere dayanarak, ahlak ve görgü kitaplarında ayna ve tarak kullanımının yanı sıra parfüm sürmenin de temizlik aracı olarak önerildiği belirtilmektedir. Günümüzde halk arasında geceleri aynaya bakmanın günah olduğuna dair bir inanç olsa da bunun dini bir temeli yoktur.
Namaz kılınan yer nasıl olmalı?
Şart: Namaz kılınan yer hareketsiz olmalıdır. Mesele 867 – Namaz kılanın yeri, farz namazlarda şiddetli hareketler sebebiyle namaz kılanın ayağa kalkmasına veya rükû ve secde etmesine engel olmamalıdır. Aslında farz ihtiyat, vücudun hareketsiz kalmasına engel olmamasıdır.
Kadın kocasının yanında namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü ’l-erbe’a, 1/268).
Mezarlıkta neden namaz kılınmaz?
– Mezarlıkta namaz kılmanın yasak olmasının sebebi/sebebi, mezara doğru dönülerek kılınan namaza da dahildir. Mezara veya mezarlığa doğru dönülerek namaz kılmak, “Mezara doğru namaz kılmayın” yasağına girer. Ayrıca, ibadet ederek günah işlenir. Böyle bir ibadetle Tanrı’ya yaklaşılamaz.
Namaz kılarken gözler kapatılır mı?
Namazda gözleri kapatmak, göğe bakmak, sağa sola bakmak, boynunu çevirip sağa sola bakmak mekruhtur. Bakılması yasak olan bir şeyi görmemek veya Yüce Allah’ın huzurunda tam bir saygıyla bulunmamak için gözleri kapatmakta bir sakınca yoktur.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Altın bilezikle namaz kılınır mı?
820. Soru: Erkeğin boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat gibi altın süs eşyaları takması haramdır ve bunlarla kılınan namaz batıldır. Ancak kadının namazda ve dışında süs olarak altın kullanmasında bir sakınca yoktur.
Uyuyan kişiye doğru namaz kılınır mı?
Buhari’nin Salat kitabında uyuyan kişinin arkasında namaz kılmaktan bahsediliyor. Aişe; Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) yatağında yatay bir şekilde uyurken bana namaz kıldırdı ve vitir kılmak için beni uyandırdı. Birlikte vitri kıldık. Bu hadisten bunda bir sakınca olmadığı sonucu çıkıyor.
Eşin yanında namaz kılınır mı?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Yatağın ustunde namaz kılınır mı?
Ayaklarını yana veya kıbleye doğru uzatsa bile ayakta duramayan veya yerde oturamayan kimse, tabure, sandalye veya benzeri bir şey üzerinde oturarak namazını kılar, rükû ve secdelerini de ima ile yapar.
Evde seccadesiz namaz kılınır mı?
Eğer şartlar uygun değilse seccade olmadan da namaz kılmak mümkündür. Ancak bu da şartlara bağlıdır. Namaz kılan kişi temiz olmalıdır. Eğer seccade gibi temiz bir örtü varsa onunla namaz kılınabilir.