Sosyal politika konuları nelerdir?
Sosyal politikanın amacı, sosyoekonomik statü, ırk, etnik köken, göçmen statüsü, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik ve yaş ile tanımlanan sosyal gruplar ve ülkeler arasındaki hizmetlere ve desteğe erişimdeki eşitsizlikleri belirlemek ve azaltmanın yollarını bulmaktır. Amaç, köken, göçmen statüsü, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik ve yaş ile tanımlanan sosyal gruplar ve ülkeler arasındaki hizmetlere ve desteğe erişimdeki eşitsizlikleri belirlemek ve azaltmanın yollarını bulmaktır.
Avrupa Birliği sosyal politikasının temelini ne oluşturur?
AB ve dünyada bugün tartışılan temel sosyal politika konuları; fırsat eşitliği, istihdam, sosyal koruma, ekonomik ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeniden tasarlanan çalışma yaşamıdır.
Avrupa Birliği politikaları nelerdir?
POLİTİK ODAK ADALET VE İÇİŞLERİ POLİTİKASI.ARAŞTIRMA VE YENİLİK.BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA.BÖLGESEL POLİTİKA.ÇEVRE POLİTİKASI.DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASI.EĞİTİM VE GENÇLİK POLİTİKASI.EKONOMİK VE PARA BİRLİĞİ.Daha fazla makale…
Avrupa Sosyal Haklar Sütunu Nedir?
Avrupa Sosyal Haklar Sütunu (EPSR), işgücü piyasaları ve sosyal sistemler alanlarında daha adil bir Avrupa inşa etmeyi amaçlayan 20 temel ilke ve haktan oluşan bir settir. Avrupa Sosyal Haklar Sütunu (EPSR), işgücü piyasaları ve sosyal sistemler alanlarında daha adil bir Avrupa inşa etmeyi amaçlayan 20 temel ilke ve haktan oluşan bir settir. İşgücü piyasaları ve sosyal sistemler alanlarında daha adil bir Avrupa inşa etmeyi amaçlayan 20 temel ilke ve haktan oluşan bir settir.
Sosyal politikalar neleri kapsar?
Sosyal politika, eğitim, sağlık, konut, sosyal güvenlik, refah ve bireysel sosyal hizmetler de dahil olmak üzere devletin plan, proje ve hizmetlerinin bütünü olarak geniş bir şekilde ifade edilebilir (Pierson ve Thomas 1999:350).
Sosyal politikanın temel hedefleri nelerdir?
Sosyal politikanın temel amaçları arasında yoksulluğun önlenmesi, tüm insanların belirli bir eğitim ve sağlık düzeyine sahip olma hakkı, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin bir ölçüde de olsa giderilmesi, işsizliğin ortadan kaldırılması gibi hedefler yer alır.
Avrupa Birliği’nin temel ilkeleri nelerdir?
AB’nin değerleri AB Antlaşması’nın 2. maddesinde yer almaktadır. Bu maddede şöyle denmektedir: “Birlik, insan onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve azınlıklara mensup kişilerin hakları da dahil olmak üzere insan haklarına saygı ilkeleri üzerine kurulmuştur.”
Sosyal politika kavramı ilk kez hangi ülkede kullanılmıştır?
1 “Sosyal politika” terimi ilk kez Almanya’da Prof. Wilhelm Heinrich Reiehl’in (1823-1897) bir eserinde kullanılmıştır.
Avrupa Birliği çevre politikası nedir?
İklim değişikliğini ve çevresel bozulmayı önlemeyi amaçlayan anlaşmanın en dikkat çeken hedeflerinden biri, 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmektir. Bu bağlamda Avrupa Birliği, 2030 yılında net sera gazı emisyonlarında 1990 yılına kıyasla en az %55 oranında azalma öngörmektedir.
Avrupa Birliği’nin temel değerleri nelerdir?
Bu değerler, çoğulculuk, ayrımcılık yapmama, hoşgörü, adalet, dayanışma ve kadın-erkek eşitliği ile karakterize edilen bir toplumda Üye Devletler için ortaktır.” İnsan onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı, Avrupa Birliği’nin dayandığı temel değerlerdir.
En büyük Avrupa ülkesi neresidir?
Alana göre Avrupa ülkeleri listesiSıraÜlkeAvrupa’daki alan (km2)1Rusya*3.972.4002Ukrayna603.6283Fransa*551.6954İspanya*498.
İsviçre neden Avrupa Birliğinde değil?
Avrupa Birliği’nin sınırları Avrupa kıtasının sınırları ile aynı değildir; zira İzlanda, Norveç, İsviçre gibi ülkeler kıtanın bir parçasıdır ancak Birlik’in parçası değildir.
Sosyal haklar nelerdir örnek?
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, barınma hakkı, adil ücret ve asgari ücret güvencesi, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve belirli toplumsal grupların (engelliler, çocuklar ve yaşlılar gibi) korunma hakkı çerçevesinde Devlete yüklenen yükümlülükler bu kapsamda sayılabilir.
Avrupa Sosyal Şartı Türkiye’de ne zaman imzalandı?
Türkiye, Avrupa Sosyal Şartı’nı 18 Ekim 1961’de imzaladı. 16 Haziran 1989 tarihli ve 3581 sayılı Onay Kanunu, 4 Temmuz 1989 tarihli ve 20215 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sosyal ekonomik haklar nelerdir kısaca?
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyo-ekonomik insan hakları. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, uluslararası ve bölgesel insan hakları garantileriyle tanınmakta ve korunmaktadır.
Sosyal politika aktörleri nelerdir?
Bu bağlamda, “Türkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Arka Plan ve Uygulama” başlıklı bu kitap, Türkiye düzeyinde sosyal politika aktörlerini beş aktör bağlamında ele almaktadır: “Merkezi yönetim, yerel yönetim, aile, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör”.
Sosyal ve politik faaliyetler nelerdir?
Ayrıca çevre, ulaşım, suçun önlenmesi, kadın, genç, çocuk, yaşlı, engelli ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik hizmetler ile kültür ve sanat alanındaki politika ve uygulamalar da sosyal politika kapsamına girmektedir.
Sosyal politikanın araçları nelerdir?
Türkiye’de çalışma yaşamı, sağlık, eğitim, yoksulluğun azaltılması, sosyal güvenlik, vergilendirme, istihdam ve işsizliğin kontrolüne ilişkin yasal ve kurumsal düzenlemeler, önemli kamu müdahale araçları olarak izlenen kamu politikalarını yansıtmaktadır.
Sosyal politika dersi nedir?
Sosyal Politika lisans programının temel amacı, sosyal bilimler alanında lisans öğrenimi gören öğrencilere toplumsal sorunların kökeni ve gelişimi konusunda bilgi vermek ve toplumsal sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
Tavsiyeli Bağlantılar: 4A Sigorta Primi Kaç Gün