İçeriğe geç

Aidat Hangi Kanuna Tabi

Aidat yasal mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin genel kurulu aksi yönde karar almadıkça, daire veya işyeri olsun, bütün bağımsız konut birimleri için aidat ödenmesi zorunludur.

Apartman aidatı ödememek suç mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin her biri, aralarında farklı bir anlaşma olmadığı sürece, sabit orana eşit olarak katkıda bulunmakla yükümlüdür. Katkı paylarını ödemeyen kiracıya karşı karşı icra takibi başlatılabilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu aidat ne zaman başlar?

Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ev sahipleri daire ve arsalar için aidat ödemekten sorumludur. Bir ev sahibinin bu konudaki sorumluluğu, evin tapusunu aldığı günden itibaren başlar. Katkı payı ödeme yükümlülüğünün sona ermesinin tek koşulu evin tapuya devredilmesidir.

Ödenmeyen aidat borcundan kim sorumlu?

Buna göre, bağımsız bölümde kiracı olan kişi, kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.

Kat Mülkiyeti Kanunu 25 madde nedir?

Madde 25 – Kat maliklerinden biri, bu Kanuna göre borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez bir hâle getirecek derecede ihlal ederse, hâkime başvurarak o kat malikinin bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet hakkının kendisine geçirilmesini isteyebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu 20. maddesi nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20. – Buna göre, giderleri veya avans payını ödemeyen kat malikine karşı, diğer kat maliklerinden biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve yönetim planına, bu Kanuna ve Genel Hükümlere göre icra takibi yapılabilir.

Apartman aidatına nasıl itiraz edilir?

Katkılara itiraz edebilir misiniz? Apartman veya mülk ücretlerine itiraz yalnızca apartman sahipleri toplantısına katılarak mümkündür. Ev sahipleri komiteye katılırken, kiracılar yalnızca ev sahibinden aldıkları vekaletname ile katılabilir. Yönetim kurulu kararları (yönetim kurulu seçimi hariç) oyların %51’i ile alınır.

Aidat borçlu listesini apartmana asmak suç sayılır mı?

Katkı paylarını ödemeyen apartman sakinlerinin borçlarının ilan panosuna asılarak duyurulması, kişisel verilerin üçüncü kişilere aktarılması anlamına gelir. Kişisel veriler, kişinin açık rızası olmadan hukuka aykırı olarak iletilir.

Ne gibi hallerde apartman aidatı ödenmez?

Genel bir kural olarak, hizmetler eksik veya yetersizse, sakinler veya mal sahipleri katkı payı ödememe hakkına sahiptir. Bu durumda, sakinler veya mal sahipleri genellikle sorunları bina yönetimine veya yerel yetkililere bildirmeli ve sorunun çözülmesi için önlem alınmasını talep etmelidir.

Aidat borcu haklı ihtar sayılır mı?

Ücretlerin ödenmesi geçerli bir ihtara tabi olmayıp, ödemeyi yapan ev sahibi tarafından kiracıya karşı 634 sayılı Kanun kapsamında cezai işlem başlatılabilir veya dava açılabilir.

Apartman yöneticisi toplantı yapmadan aidat artırabilir mi?

Yasa gereği, katkılar kat mülkiyeti sahipleri kurulu tarafından belirlenen miktarda ve kararlaştırılan tarihte toplanır. Kat mülkiyeti yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? Kat mülkiyeti ve site yöneticisi toplantı yapmadan katkıları artırabilir mi? HAYIR!

Kat mülkiyeti kanununa göre yönetici aidat öder mi?

Bu maddeye göre, kat mülkiyeti kurulmuş olan taşınmazların ortak giderlerine kat malikleri katkıda bulunmakla yükümlüdür. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu, kat mülkiyeti veya apartman yöneticisinin katkı payı ödeme yükümlülüğünü açıkça düzenlememektedir.

Kaç aidat ödenmezse icra gelir?

Tüm apartman sahipleri, hayatta olsunlar veya olmasınlar, aidatı ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir son tarih belirtilmediği için bu soru tamamen diğer apartman sahiplerine veya yöneticiye kalmıştır. Başka bir deyişle: aidat borcu bir ay boyunca ödenmese bile aidat borcu icra takibine tabi tutulabilir.

Apartman aidatını ödemeyen kişiye ne yapılır?

Yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere uygun olarak diğer kat maliklerinden birinin veya yöneticinin alacağı masrafları veya avansı ödemeyen kat malikine karşı dava ve icra takibi yapılabilir.

Aidat borcu için ihtarname şart mı?

Alacak (borç) için ihtar mutlaka gerekli midir? ◼️İcra takibi başlatılmadan önce ödenmemiş alacaklar için ihtar gönderme zorunluluğu yoktur.

Aidat ödemezse ne olur?

Konut veya kat mülkiyeti yönetimi, aidatlarını ödemeyen kiracı veya ev sahibine karşı icra takibi başlatabilir veya dava açabilir. Bu husus Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 634. maddesine uygundur.

Kiracı apartman aidatı ödenmezse ne olur?

Bu işlemler genellikle noter veya icra memuru tarafından yapılır ve kiracıya bir tebligat gönderilir. Kiracı, fesih tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödemeyi yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracıyı tahliye etmek için örnek bir başvuru ile tahliye davası açabilir.

Kiracılar aidata itiraz edebilir mi?

Yukarıda açıklandığı gibi, aidat tutarı kat mülkiyeti kat malikleri kurulunun kararıyla belirlenir. Kat mülkiyeti kat malikleri kurulunun kararına karşı yalnızca kat mülkiyeti kat malikleri yani ev sahipleri itiraz edebilir. Bu nedenle kiracı, kat mülkiyeti kat malikleri kurulunun aşırı aidat tutarlarına karşı verdiği kararı iptal ettirmek için dava açma hakkına sahip değildir.

Ne gibi hallerde apartman aidatı ödenmez?

Genel bir kural olarak, hizmetler eksik veya yetersizse, sakinler veya mal sahipleri katkı payı ödememe hakkına sahiptir. Bu durumda, sakinler veya mal sahipleri genellikle sorunları bina yönetimine veya yerel yetkililere bildirmeli ve sorunun çözülmesi için önlem alınmasını talep etmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir